zaterdag 3 september 2016

Trucks, trailers, verjaardag Ria en een Edmonton shopping centre

De tweede dag in Camrose werd ingevuld met een bezoek aan het "centrum" van Camrose, inclusief een bezoek aan een verkooppunt van trucks en trailers. En natuurlijk de viering van de verjaardag van (achter)nicht Ria, die op 3 september 67 wordt. En dus ook de kennismaking met de kinderen en kleinkinderen van Arnold en Ria.

Camrose is niet echt een grote stad, het heeft ook de naam van "village" , maar het heeft intussen wel alle mogelijke voorzieningen inclusief een eigen ijshockeyhal. Maar die zijn er vrijwel in elk zichzelf respecterend dorp in Canada. Want hockey, of lievert "ijshockey" is de nationale sport. 


Ria bestelt koffie


Eerst deden we wat boodschappen bij de supermarkt in Camrose, daarna dronken we koffie bij een soort mac donald, daarna vond Ria het wel aardig om mij de truckshop te laten zien. Toen Arnold de auto, nee truck parkeerde, kwam de salesman meteen naar buiten rennen met een dollarblik in de ogen. maar we moesten hem teleurstellen: "we kwamen alleen maar kijken".
Het was indrukwekkend: Canadezen, zeker in deze omgeving rijden graag in trucks, omdat het landschap, de afstanden en het wegennet erom vragen. Zeggen Canadezen. 













Hierboven wat indrukken van het truckcentre in Camrose. Overigens vielen de prijzen van deze trucks nog mee, maar in Canada kent men natuurlijk ook geen BPM etc. 
We gingen linea recta door naar  het centrum, waar zowel nieuwe als tweedehands trailers verkocht werden. Indrukwekkend om al die grote "caravans" te zien en er ook binnen te mogen kijken. Het geeft in elk geval alvast een gevoel waar ik maandag in vervoerd ga worden!


De trailers: indrukwekkend ruim van binnen!

Thuis gekomen begonnen Ria en Arnold de voorbereidingen voor de barbeque ter gelegenheid van de verjaardag van Ria. Die werd op zaterdag 3 september 67, maar dat werd voort de kinderen en kleinkinderen alvast op vrijdagavond 2 september gevierd.
Omdat het regende, was het niet mogelijk om echt buiten te barbequen, maar moest het vlees en toebehoren binnen op tafel worden gezet. En zo maakte ik kennis met alle kinderen en kleinkinderen, alleen een kleindochter ontbrak. En het werd dus echt gezellig, al moet ik er eerlijk bij zeggen, dat het voor mij best vermoeiend was: enerzijds, omdat juist nu de moeheid van de reis en het hele afgelopen jaar begon toe te slaan en anderzijds, omdat het best lastig is om naar zoveel Engels pratende mensen tegelijkertijd te luisteren. En de juiste antwoorden op vragen te vinden. En de namen meteen onthouden viel ook al niet mee, dus ik moest wel eens aan een kleinkind voor de derde keer vragen wat de naam ook al weer was. En als je mij nu vraagt om ze allemaal achter elkaar op te dreunen, ga ik nog de mist in. 
Het was gezellig, Ria kreeg haar verjaardagskado's, inclusief de dubbele fietstas met tulpenmotief uit Holland en er werd gegeten en gedronken. Veel, vooral het laatste. Het was ook niet zo verbazingwekkend, dat Arnold mij om kwart over negen dringend adviseerde mijn bed op te zoeken, want kennelijk vielen mijn ogen iets te vaak en te opvallend dicht. Dus nam ik afscheid en werden de kids vanuit de "basement" (waar ze aan het tafeltenissen waren) naar boven verordonneerd, zodat "uncle Ton"  rustig kon gaan slapen. Ik voelde mij wel even vervelend, want ik had het gevoel het feestje wel erg voortijdig te verlaten, maar omdat ik verduiveld snel in slaap viel, had ik daar weinig last van. Het feestje schijnt tot 02.00 geduurd te hebben, maar ik heb er niets van gemerkt en werd pas om zeven uur weer wakker. En kon ik snel de WhatApps lezen, die weer verzonden waren. Daar zat een zeer verrassende bij van Volker uit Duitsland met een hele mooie foto van Els en mij, die hij gemaakt had zo'n twee jaar geleden. Ik zal hem later op de weblog plaatsen, moet hem nog overzetten van de phone naar de computer.









Op zaterdag gingen wij naar Edmonton, waar we een "shoppingmall"  zouden bezoeken. Het zou een hele grote zijn, beweerden Arnold en  Ria. Nu was ik wel iets gewend van shoppingmalls van eerdere bezoeken aan Nw Zeeland en Australie, maar dit zou alles overtreffen! Nadat we eerst een Dutch Store hadden bezocht (waar ze niet alleen hagelslag en zuurstokken, maar ook Hollandse kaas en rookworst verkopen), kwamen we aan in de shoppingmall en die overtrof alle verwachtingen.








Want waar vind je een shoppingmall, laten we het even een winkelcentrum noemen, waar ook een complete kermis inclusief achtbaan, een dolfinarium en een zwembad te vinden zijn. Kortom een volledig concept, waar zowel winkelende echtparen als kinderen aan hun trekken kunnen komen. En waar ik het eerste kado voor een kleinkind kon " scoren". Ik was onder de indruk: zoveel shops, zoveel aanbiedingen, zoveel "verleidingen", zoveel mogelijkheden om je te vermaken naast het shoppen. 


















Je weet hier echt niet wat je allemaal ziet: botsauto's in de Mall om het helemaal levensecht te maken , aanklikken laat je het filmpje zien!



De dag eindigde bij een uitstekende Chinees, waar we met z'n drieen heerlijk aten. En nu uitblazen bij de familie Foss, morgen gaan we de tariler ophalen. En misschien nog een "stukje"  golfen?









vrijdag 2 september 2016

de eerste foto's in Canada

De eerste dag in Camrose bij de fantastische familie Ria en Arnold geeft wat gelegenheid om foto's te maken van de directe omgeving. Vandaag gaan we Camrose verkennen, morgen naar Edmonton (waar je zelfs een ijshockeyveld midden in de "mall"  schijnt te hebben) en natuurlijk Ria's verjaardag vieren. En dan maandag met de trailer op stap door het mooie westen van Canada.

Maar eerst nog even de vliegreis van gisteren: was pittig, maar met Icelandair wel comfortabel. Naar Reykjavik ruim 3 uur, naar Edmonton (ik moest overstappen op een ander vliegtuig) nog eens bijna 7 uur. Maar aan boord was het best comfortabel. De stewardessen waren sympathiek en klantgericht, maar niet direct volgens de laatste mode gekleed. Misschien bewuste bedrijfspolicy? Reykjavik was een vlieghaven, die duidelijk aan uitbreiding en vernieuwing toe is. Wat een chaos was het daar. 

Aangekomen in Edmonton stond Ria mij op te wachten, waarna we naar Arnold gingen, die zijn auto in de garage geparkeerd had. Maar ik moet even iets kwijt over de "ontvangst" door de douane in Canada. Die was, laat ik het zo noemen, " verrassend" . In de eerste plaats moet je een flink formulier invullen: waar je gaat verblijven, waarom je naar Canada komt etc, hoeveel geld je meebrengt. Daarna volgt een persoonlijke kennismaking met de douanemeneer, die die vragen nog eens met je doorneemt. "Woont die nicht (ik weet niet wat achternicht in het Engels is) van u al lang in Canada en waar precies, hoe lang blijft u daar, wat gaat u daar doen" . " En die mevrouw in Toronto, waar kent u die van en hoe lang al"? Antwoord: "Die ken ik van mijn 16e jaar, toen ik samen met haar in een korfbalploeg speelde, maar die sport kent u waarschijnlijk niet". " Ja hoor, die sport ken ik wel", reageerde hij nogal arrogant. Ik wilde reageren, dat hij dat loog, want niemand in Canada weet wat korfball is, maar het leek mij verstandiger dat risico maar niet te nemen.  
Ria staat te wachten

Het " autootje" ..
Het was toch nog zo'n 80 km rijden van Edmonton naar Camrose en eenmaal aangekomen kreeg ik mijn " kamer"  toegewezen. In de basement, waar ook zoon Jason woont, maar die zie ik vanavond pas, want die sliep al toen ik aan kwam. En dan in de avond ga je snel merken, dat de reis er toch wel inhakt. Na veel praten (want dat doe je hier al gauw) ging ik om 9 uur naar bed, maar toen was het eigenlijk al een uur of vier in de nacht. 
Vanmorgen wat foto's van het huis en de tuin gemaakt: deze twee mensen hebben het prima voor elkaar!
De tuin achter het huis

Ook hier een zitje 

Zou die liefde voor dieren in de tuin in de familie zitten?

Achterzijde huis

Idem

De Jacuzzi (overdekt)

Zijaanzicht achterzijde

Straatkant

Jaja, twee garages

Vandaag wordt ongetwijfeld gezellig, we gaan Camrose een beetje verkennen. Jullie horen nog van mij! Wel jammer, dat het een beetje druilerig weer is, maar dat is voor een Nederlander niet erg schrikken.....

In Canada

Even een kort bericht vanuit Camrose. Na een lange vlucht met tussenstop op Reykjavik veilig gearriveerd in Canada. Van Edmonton opgehaald door Ria en Arnold en inmiddels gastvrij opgenomen in hun mooie huis hier. Straks meer over de reis en wellicht een paar plaatjes.

donderdag 1 september 2016

Schiphol

Wachten bij de gate voor boarding om 13.15. Ga dus straks ècht de lucht en de oceaan over.

zondag 28 augustus 2016

Farewell party

Een prima idee van de kinderen om afgelopen zaterdag een "farewell party" te organiseren in Hoek van Holland bij Martin en Esther. Helaas konden Yolanda en Martin niet vanwege een andere dringende verplichting, maar Sylvana kwam speciaal op haar scooter (via een omweggetje.......) naar "de Hoek", voorzien van hamburgers en ander eetmateriaal.
Natuurlijk moest Noa even achterop bij haar tante...
 Het was heerlijk weer, dus ideale omstandigheden voor een sfeervolle barbeque. Bolle en Tutje, de twee katten genoten ook volop mee van de omstandigheden:

Esther en Martin (aangevuld met het door Sylvana meegenomen proviand) hadden voor een heerlijke "tafel" gezorgd, waarop absoluut genoeg stond om "tot ons te nemen".
Danilo zoekt alvast een plek

Smullen

En lachen

Natuurlijk moest ook Noa nog even op die prachtige scooter plaatsnemen en een stukje meerijden in Hoek van Holland. Ze zal nog even moeten wachten voordat ze er zo een voor zichzelf heeft.
Dinsdag heb ik nog een afscheidsbijeenkomst in Hoogvliet bij de familie Blijenburg en dan ga ik donderdag echt de lucht in richting Edmonton.