zaterdag 24 september 2016

Naar de Niagara Falls

Het is vanuit Toronto (de wijk waar Marijcke woont heet Scarborough, was voorheen een eigen gemeente) ongeveer 1,5 uur rijden naar de Niagara Watervallen. Op zich al een belevenis, want onderweg zie je al heel veel indrukwekkende uitzichten, omdat je een groot deel van de rit langs het Lake Ontario rijdt. Een ontzettend groot meer, dat de grens tussen Canada en de USA markeert, want die grens loopt midden over het meer. Eenmaal gearriveerd bij de watervallen (de Niagara Falls dus eigenlijk), waarvan er 2 in de USA liggen en 1 in Canada, word je overvallen door een speciaal gevoel, dat je alleen kunt begrijpen als je er echt zelf bent. 
Dit is echt zo geweldig, zo groots en het vertegenwoordigt zoveel natuurgeweld, daar heb je geen idee van. Het is ook moeilijk in woorden uit te drukken. Ja groots of "huge" of "gorgeous", maar nogmaals hier moet je echt geweest zijn om precies te ervaren wat het kan betekenen. Langs de watervallen (die je wel alle drie tegelijk kunt zien vanaf de boulevard, die er langs gebouwd is) is veel volk vandaag, want het is mooi weer en zaterdag. Het mooie weer was de reden waarom we deze trip van zondag naar zaterdag hebben verplaatst: je kunt het niet zeker weten of het zondag weer zo mooi is. 
Overigens zijn om de watervallen heen aan de Canadese kant veel hotels en restaurants gebouwd en is er een historisch centrum. Omdat het zo druk is, besluiten we niet vandaag de spectaculaire trip met de boot te doen (zie foto verder op), maar daarvoor nog een keer terug te komen, volgende week woensdag dus, twee dagen voor mijn vertrek (even nog niet over hebben dus).


Er was nog meer belangstelling.....

De tweede waterval

De eerste waterval

De derde waterval

De rivier , die voor de watertoevoer zorgt

Hier kun je alleen maar van genieten en beseffen, dat je nietig bent

Marijcke Klaver geniet mee

Overzicht

Panorama

Op de agenda voor woensdag

Nog eens een uitzicht

Tevreden en geemotioneerd (zou Els mij kunnen zien hier?)

Marijcke rust even uit

Je krijgt er geen genoeg van

Restaurants en hotels
Even een foto in de souvenirshop

Na ons bezoek en het drinken van een heerlijk Canadees biertje bij het restaurant van de laatste foto begon weer de terugreis. Marijcke wist een " toeristische" route langs het Lake Ontario en langs het plaatsje Niagara en dat leverde weer veel mooie uitzichten op. Helaas was er geen parkeerplaats te vinden in Niagara Village, dus dat bezoek hebben we ook verplaatst naar woensdag volgende week. De onderstaande foto's spreken voor zich!









De dag eindigde met een gezellig en kwalitatief goed etentje in de Stone Cottage Inn, een pub in Toronto. Een echte pub, want er hangen ook TV-schermen, waar zowel de wedstrijd van de Blue Jays (Toronto) tegen de New York Yanks, honkbal dus, te zien was en daarna de ijshockeywedstrijd Canada - Rusland. Vanaf 8 uur was er live muziek, maar dat hielden we voor gezien. We gaan hier donderdagavond nog een keer naar toe.




vrijdag 23 september 2016

Eerste kennismaking met Toronto

Ik moet in de eerste plaats even duidelijk maken, dat het tweede deel van mijn vakantie in Canada van een totaal ander karakter is: Toronto is echt een enorm grote stad, groter dan waar ook ter wereld met liefst 6 miljoen inwoners en een enorme oppervlakte, want naast wolkenkrabbers bestaat er ook veel groen in Toronto. Ik heb het nietr nagemeten (kostte even teveel tijd....), maar ik denk, dat ik niet overdrijf als Toronto een oppervlakte heeft van 70 bij 60 kilometer. "Huge" dus, want dat is de term, die ik geneigd ben overal te gebruiken als ik het over Canada heb. Geweldig land. 

Natuurlijk is het prettig als je door chauffeur Marijcke, die overigens ontzettend gastvrij is, naar het centrum van Toronto wordt gebracht. De eerste dag heel fijn ontvangen in haar huis (soort "drive in woning") en fijn gegeten, maar wel om 20.30 naar bed, want ik was echt doodmoe. Op vrijdag wat rondgekeken in de directe omgeving en bij het Lake Ontario, dat echt een enorm groot meer is en de grens tussen Canada en de USA markeert. Je kunt vanaf Toronto de overkant dus niet zien, zo groot is dit meer. Waarbij je je wel moet voorstellen, dat er geen  grote en/of prachtige boulevards langs zijn, want daar houden Canadezen niet zo van. Maar alles bij elkaar is het Lake Ontario een prachtig stuk natuur.


Marijcke bij een  meertje vlak bij de kust van lake Ontario

Kijkend over het meertje

Idem

De kust van het Lake Ontario

Het meertje


Vrijdaghebben we besloten de geplande trip naar de Niagara Watervallen even uit te stellen, want helaas regende het. Niet hard, maar voldoende om de watervallen niet goed genoeg te kunnen zien. Dus werd het een bezoek aan het centrum van Toronto. Waarbij ik kennis maakte met de rijstijl van Marijcke: niet echt voorzichtig in het verkeer, maar vastbesloten om elke vrije plek in de files meteen te benutten, dus ze ging soms snel laverend door het verkeer heen. "Complimenti"' zouden Italianen zeggen, want ze rijdt echt als een ervaren beroepschauffeur.

Eerst brachten we een bezoek aan de Chinese wijk rond Kensington Street: als je praat over multicultureel, dan is Kensington daar wel een prima voorbeeld van. Ontzettend fascinerend om te zien: al die winkels, waar van alles verkocht wordt en waarin zoveel verschillende culturen naast elkaar bestaan.

Hieonder een paar indrukken  van de "Chinese wijk in Toronto" 














Na de Chinese wijk hadden we een lunch bij een Chinese "dum sum", waar we van kleine hapjes genoten. Hoge kwaliteit, moet ik zeggen, maar er ging toch wat mee in de "doggy bag", want voor ons beiden was het net teveel. Een forse wandeling volgde, want uiteindelijk liepen we door het centrum van Toronto (downtown) nog zo'n vier uur. Met een bezoek aan het stadhuis van deze stad en natuurlijk het gigantische overdekte en deels ondergrondse winkelcentrum, dat uit 3 etages bestaat en waarin je makkelijk kunt verdwalen. Heel erg imponerend, zeg maar "huge". We sloten af met nog een korte wandeling en namen de tram terug naar de parkeergarage, waar Marijcke haar auto had geparkeerd. Om thuis in Scarborough (de wijk waar Marijcke Klaver woont) af te sluiten met (weer) een heerlijk etentje.
A propos: het is wel erg lang geleden, dat ik zoveel winkels op 1 dag heb gezien en dat ik zoveel op 1 dag gelopen heb. Maar het bevalt me allemaal prima!
Een van de vele winkeltjes


Muurschilderingen

Het openbaar vervoer



Zicht op de CN Tower (even je hoofd naar redchts draaien sorry)

Een oud gebouw tussen de nieuwe kantoor- en woontorens

panoramafoto van nieuwe en oude stadhuis


Oude stadhuis

Marijcke vlak voor haar oude werkplek (stadhuis van Toronto)

Toronto
Kerkje midden in het centrum



Hierbij wat foto's van het enorme Eaton overdekte winkelcentrum, dat uit 4 lagen bestaat: je zou hier dagen kunnen rondlopen en ik kan niet alles in 1 keer laten zien, het gaat om een indruk tenslotte:


Het Eaton Winkelcentrum: de Eaton Mall 






Ganzen

Kerstverkoop

Beetje arrogant, maar dat lijkt maar zo

Deze blonde zat al de hele dag te whatsappen of fb-en op de bank in de kerstwinkel. Dacht, ik ga er maar even naast zitten

Marijcke is dol op kerstspullen

Openbaar vervoer

Het grootste (en waarschijnlijk duurste) hotel van Toronto


De City Hopper

De CN Tower (doen we zondag) gespiegeld in een kantoorkolos

Bekend beeld: rijdend eetkarretje

De CN Tower

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Hier kun je nog gewoon kaartjes kopen in de tram