zaterdag 10 september 2016

Banff

Lake Louise en de Johnston Canyon Creek

Het gebied rond Banff is een van de mooiste delen van Canada. Midden in de Rocky Mountains vind je behalve het stadje Banff zelf, prachtige locaties als Lake Louise, Johnston Creek en nog veel meer. Omdat ik een paar dagen geen Wi-Fi had, moet ik nu een forse achterstand inhalen en dat die ik deels door op weg naar Penticton (in de buurt van Vancouver) de tekst alvast in te voeren op mijn tablet. Dat is niet simpel achter in de truck met de trailer erachter. In Banff vonden we weer een hele mooie campingground genaamd Tunnel Mountain. Het enige, dat ontbrak was dus een goede Wi-Fi verbinding. De volgende dag, woensdag inmiddels, gingen we naar Johnston Canyon Creek en Lake Louise. Bij Johnston Creek zijn twee grote watervallen, de eerste kost 2 km lopen, zeg maar klimmen, want de "track" ernaar toe, is behoorlijk steil. Ria ging de eerste klim mee, maar liet de tweede (nog eens 2 km) aan mij en Arnold over, want voor haar werd het te zwaar. Om eerlijk te zijn, ik heb de laatste jaren nog niet zoveel gelopen als op deze dag, maar ik merk, dat het me goed doet.







Ik heb veel watervallen gezien in mijn leven, maar deze twee waren absoluut bijzonder. Al moet ik erbij vertellen, dat het op sommige plekken link was om te staan voor het maken van foto' of een videofilmpje.  Na de watervallen, die alles bij elkaar toch zo'n 5 uur in beslag namen, gingen we op weg naar Lake Louise, een van de mooiste meren ter wereld. Althans dat is wat de Canadezen vinden. Italianen en Nieuw Zeelanders zullen daar zonder enige twijfel een andere mening over hebben. Maar hoe dan ook was Lake Louise een werkelijk prachtig meer met die bijzondere blauwe kleur. Veel foto's gemaakt. En dan hoor je ineens Nederlands naast je praten en raak je snel in gesprek. Met een Nederlands echtpaar en hun zoon en schoondochter. Ze vertelden op weg te zijn naar Vancouver om van daaruit een cruise te maken naar Alaska. Je moet er maar zin in hebben...





' Avonds hebben we gegeten in een speciaal restaurant, the Grizzly House, waar we buffalo vlees aten op een steengrill. Met attente uitleg van de ober erbij. Heerlijk gegeten, zie de foto!

Columbia Icefields en de Skywalk!
Op donderdag stond een bezoek aan een enorme gletsjer op het programma.  We zouden daar op de "icefields" kunnen lopen. Het klonk allemaal veelbelovend en ik moet zeggen, dat dit zonder twijfel als een hoogtepunt van mijn Canada reis kan worden gekwalificeerd. Ook de reis erheen met de truck erheen was weer fascinerend!  Om precies te zijn, het gaat om de Columbian Icefields: je komt eraan en koopt een ticket en wordt vervolgens met een bus naar de gletsjer gebracht. Daar ga je verder met een rupsvoertuig de gletsjer op! Absoluut een bijzondere belevenis, zeker omdat je ook mag uitstappen, rondkijken èn fotograferen. En dat laatste doe je vervolgens ontzettend veel op deze gletsjer, die zo'n 120 km lang is en op de plek waar wij stonden zo'n 200 meter hoog. Of diep. Zie de foto's om een indruk te krijgen van deze fantastische plek in de Rockies. 











Na ons bezoek aan de gletsjer gingen we naar de Skywalk, weer zoiets bijzonders: je loopt over een glazen platform boven de afgrond. Er waren mensen, die echt niet verder durfden, want ben,eden je zie je inderdaad de enorme diepte. Weer zo'n uitzonderlijke ervaring. Soms vraag je je af of er nog mooiere dingen kunnen komen, want je gaat van het ene naar het andere hoogtepunt. Tja en dan moet je er soms toch weer aan denken: was Els hier nog maar bij.......Ze zou genoten hebben, maar de Skywalk over hebben geslagen.




Weer buiten de deur gegeten deze avond, dit keer een niet al te grote pizza, die voor mij toch een beetje te "spicey" bleek. Dus een onrustige nacht daarna, waarin dromen over mooie dingen tot nader order uitgesteld moest worden.....
De vriendelijkheid van de Canadezen

Even iets anders tussendoor, waar ik het toch even over moet hebben, de opvallende vriendelijkheid van de Canadezen. Echt overal zijn ze beleefd, dienstbaar en belangstellend,  altijd vragen "where do you come from". Zowel in supermarkten, restaurants als op toeristische plekken. Oké,  Soms doen ze dat uit commerciële overwegingen, maar ook in het verkeer overheerst respect en ook op de camping zegt men elkaar vriendelijk goede dag.Ik ben er dus van overtuigd, dat het iets te maken heeft met de mentaliteit van de Canadezen. Het moet iets te maken hebben met de grootte van dit land (je komt elkaar niet zo vaak tegen als in Nederland ) en de trots,  die Canadezen hebben naar hun eigen land. Ze laten je er graag in delen.
Skycabin Banff en Indian Museum 
De vrijdag was gereserveerd voor een rit met de skycabin (soort skicabin) naar de top van de Sulfur mountains en daarna eens bezoek aan het "Indianen museum". Maar eerst wat rondgelopen in Banff en wat ontbrekende souvenirs voor de kleinkinderen gekocht.  Voordat we ergens koffie konden drinken, sleepte Ria mij een xmas store binnen. Ja zeker,  een winkel met alleen maar kerstspullen of je het gelooft of niet.





De skycabin en het Indian Museum

De skycabin was een  bijzondere ervaring. Cabines voor 4 personen brachten je naar een hoogte van 2300 meter. En vanaf de top was het uitzicht werkelijk fabelachtig mooi, je kon Banff zien en de prachtige "vally's". Ik maakte er ontzettend veel foto' s, ik zal er een paar plaatsen om een indruk te geven. Het uitzicht is werkelijk fascinerend!
Na de skycabin gingen we naar het Indian Museum. Eerlijk gezegd heb ik Indianen altijd met Amerika geassocieerd en niet met Canada, maar daar bestonden ze en bestaan ze dus ook. In het museum veel gezien over de historie van de Canadese Indianen,  heel leerzaam en heel treffend in beeld gebracht.
















Rit naar Pictinton
Zaterdag vertrokken we uit Banff en begin de lange rit naar Pictinton, ongeveer 542 km. Rit duurde van 10.00 tot 18.00 het uur tijdsverschil (1 uur vroeger in Pictinton) meegerekend.  Was weer een prachtige rit door de Rockies, Bergen en meren vlogen aan je voorbij. Onderweg stopten we ook nog bij een historisch centrum, waar veel oude gebouwen  (scholen, kerkjes, werk plaatsen en een spoorwegmuseum) waren nagebouwd of verplaatst van een andere plek. Imponerend. Bij een latere stop kwamen we terecht op een typische country-farm, waar van alles op het terrein van eten en snoepen te zien en te krijgen was. Inmiddels hebben we een plek gevonden aan een meer, erg mooi. Ook hier blijven we 3 nachten en daarna gaan we richting Vancouver.

dinsdag 6 september 2016

De eerste trip met de trailer naar Hoodoo Campground en Royal Tyrrell Museum

Op maandag gingen we dus van start met de trip van 2 weken met de trailer. Zie het als een grote caravan achter een forse truck. Een trailer van ca 7 meter, met twee slaapkamers en voorzien van alle comfort. 


De eerste stop was bij de Hoodoo Campingground, waar we vrij makkelijk een plaats konden vinden, omdat het tenslotte september is en dus de scholen weer begonnen zijn in Canada. Net als bij ons eigenlijk. Alles aansluiten op water en licht, "waterpas"  zetten, het kost een half uurtje, maar dan kan het leven ook mooi zijn. Maar wel koud, want het was best fris daar, dat hoort dus ook bij september. Het eerste filmpje maakte ik hier!
Vanaf de camping gingen we naar het Royal Tyrrell Museum in Drumheller, waar ook een enorme dinosaurus staat, waarin je door het beest heen kunt klimmen en dan vanuit de bek een prachtig uitzicht hebt (volgt nog). Het Tyrrell museum is uniek, omdat het volledig gericht is op informatie over de ontwikkeling van het leven op aarde door de miljoenen eeuwen heen. Met het accent op de dynosaurussen, die hier in Alberta in grote getale gevonden zijn en in het museum weer opgebouwd. Je maakt in het museum een wandeling door de ontwikkelingsgeschiedenis van de aarde. Een fantastische ervaring vanwege de hoge kwaliteit van de geboden informatie en het materiaal, dat geexposeerd wordt.






Bijzonder was de eerste "douche-ervaring" op dinsdag: in de badjas naar het badhuis was een frisse aangelegenheid, maar douchen was dat nog meer. Na een inworp van een dollar verwacht je, dat je door warmte overstroomd wordt, maar eerst begint het met 2 minuten koud water en als het warm wordt en je er snel onder springt, moet je heel snel zijn, want het water blijft maar twee nieuwe minuten warm. Ja, een tweede dollar erin gooien kan natuurlijk, maar die moet je dan wel bij je hebben. Maar Hoodoo Campground was een prima accomodatie alles bij elkaar. En Arnold maakte de avond ervoor nog een prima kampvuurtje met het hout, dat achter in de truck lag!
De volgende ochtend, voordat we op weg gingen naar Banff bezochten we de Hoodoos, een spectaculaire herinnering aan alle erosie door de eeuwen heen. Ook een suspension bridge werd bezocht!